לקראת חופשת ה קיץ (החופש הגדול) של משרד החינוך , הריני להעלות על הכתב את עיקרי חוק עבודת נוער:
גיל ההעסקה
- 1. גיל ההעסקה של בני נוער:
- גילאי 15-14 ומעלה ניתן להעסיק רק במהלך חופשת לימודים רשמית (ורק בעבודות קלות אשר אינן עלולות להזיק לבריאותם והתפתחותם של הנערים)
- במהלך שעות הלימודים מותר להעסיק נוער בגיל 15 ומעלה שחל עליו חוק לימוד חובה ,בתנאי שאחד התנאים הבאים מתקיים:
- הנער מועסק כחניך לפי חוק החניכות, למען רכישת מקצוע מאושר.
- מפקח מטעם משרד החינוך אישר שהנער השלים חינוך חובה לפני תום תקופתה לימוד המתאימה לגילו.
- הנער אינו מסוגל ללמוד באופן סדיר במוסד חינוך מוכר ולכן ניתן לגביו פטור לחוק לימוד חובה, ובתנאי שמשרד העבודה נתן היתר להעסקתו.
- לאחר שעות הלימודים מותר להעסיק נערים בגיל 16 ומעלה שחל עליהם חוק לימוד חובה
(לרבות מי שמלאו לו כבר 18 שנה, אך חוק לימוד חובה חל עליו)בתנאי שנמסרה למעסיק הודעה ממוסד החינוך שבו לומד הנער על שעות הלימודים שלו והנער אינו מועסק בשעות הלימודים.
תנאים טכניים לקבלת בני נוער לעבודה
- מעסיק לא יעסיק נער אלא-אם-כן הציג הנער לפניו אישור רפואי, לרבות אישור על בדיקות התאמה, בהתאם לצורך, כמפורט להלן .
- מעסיק לא יעסיק נער אלא- אם-כן הציג הנער לפניו תעודת זהות שלו או תעודת זהות שלהוריו, שבה מופיעים פרטיו. מעסיק ישמור במקום שבו מתנהל עסקו העתק של תעודת הזהות בתקופה שבה הנער מועסק אצלו ועד שנה לאחר סיום העסקתו; בתום התקופה האמורה יבער המעסיק את העתק תעודת הזהות ואת האישור הרפואי.
- אין להעסיק נער בעבודה המחייבת בדיקות התאמה, ללא בדיקה ואישור שיינתן על-ידי
"רופא מורשה"-בעל תואר מומחה ברפואה תעסוקתית, ולפחות אחת לשנה יש לערוךבדיקה רפואית חוזרת על-ידי רופא מורשה לגבי עבודות, כאמור. מעסיק ישמור במקוםשבו מתנהל עסקו את האישור הרפואי הנ"ל או את העתקו, בתקופה שבה הנער מועסקאצלו ועד שנה לאחר סיום העסקתו; בתום התקופה האמורה יבער המעסיק את האישורהרפואי או את העתקו.
- לא יועסק נער במקום שנקבע שעלול לסכן את התפתחותו, בשל טיב העיסוק, מיקומו אומכל סיבה אחרת. קיימות תקנות לחוק, בהן מפורטות עבודות שונות שהינן אסורות ו/אומוגבלות לנוער עובד.
שעות עבודה והפסקות
- חובה על מעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה של בני הנוער ואם רישום זה נעשהבאמצעי שאינו מכני או אלקטרוני )שעון נוכחות( יש לאשר את רישום שעות העבודהבסיומו של כל יום עבודה בחתימה של הנער והמעסיק.
- אין להעסיק בני נוער יותר משמונה שעות ביום וארבעים שעות עבודה בשבוע; אולם – ניתןהיתר להעסקת בני נוער, אשר מלאו להם 16 שנה, במשך 9 שעות ביום, באותם מקומותעבודה שעובדים בהם יותר מ- 8 שעות ליום ובלבד ששבוע העבודה לא יעלה על 40 שעותעבודה .
- אין להעסיק בני נוער מתחת לגיל 16 או בני נוער מעל גיל 16 שחוק חינוך חובה חל עליהם בלילה, דהיינו – בשעות שבין 20:00 לבין 08:00, ובני נוער בגילאי 18-16, שחוק חינוך חובהלא חל עליהם בשעות שבין 22:00 לבין 06:00. העסקת נוער בשעות שמעבר לשעות הנ"למותרת רק אם ניתן היתר מאת משרד הכלכלה, בהתקיים נסיבות מיוחדות וגם זאת ,בהתאם להנחיות, לא יאוחר מהשעה 23:00 ובתנאי שהמעסיק ידאג להעסקת הקטין לביתווכן תינתן הפסקה בת 14 שעות לפחות.
- ביום 222024.05. אושר בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת תיקון לחוק עבודת נוער לפיוניתן להעסיק בני נוער מעל גיל 16 עד השעה 01:00- בתנאי והמעסיק ידאג להסעת ה נער/הלביתם בתום העבודה.
- סעיף 26 לחוק עבודת הנוער מחייב הפסקה של 14 שעות בין יום עבודה אחד למשנהו .
- ביום עבודה של 6 שעות ומעלה, זכאי הנוער העובד להפסקה של שלושת רבעי שעה, מתוכההפסקה של חצי שעה רצופה. ההפסקה היא על -חשבון בני הנוער, אלא אם הוסכם אחרת .בנוסף, בני נוער זכאים, במהלך יום העבודה, להפסיק את עבודתם לשם שימוש בחדר שירותים, בהתאם לצרכיהם, וזמן זה ייכלל במניין "שעות העבודה ."
- אין להעסיק נוער במנוחה השבועית. המנוחה השבועית לנוער היא 36 שעות רצופות. איסור זה הוא מוחלט ואין אפשרות לקבל היתר להעסקה במנוחה השבועית .
זכויות נוספות
- בני נוער זכאים ל- 18 ימי חופשה שנתית )כולל שבתות( .
- על המעסיק לשלם לעובד הוצאות נסיעה בנוסף לשכר המינימום.
- חובה על מעסיק להביא לידיעתו של נער המועסק אצלו את הוראות החוק .
- הודעה לעובד- חובה למסור לכל נער ונערה תוך 7 ימים מיום תחילת עבודתם טופס שקבוע בתקנות שבו מפורט, בין היתר: זהות המעסיק והעובד; תאריך תחילת העבודה ומשך תקופת העבודה; עיקרי התפקיד של העובד; פרטי שמו ותפקידו של הממונה הישיר של העובד; גובה השכר לשעה של העובד; אורכו של יום העבודה ושל שבוע העבודה וכן פרטים נוספים שיוכלו לסייע למעסיק ולעובד לדעת טוב יותר מה מצופה ממנו במהלך תקופת עבודתו .
- מס הכנסה – בני נוער בני 16 ומעלה זכאים לנקודת זיכוי אחת נוספת בגין הכנסתם מעבודה.
- ביטוח לאומי- נוער עובד פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ומס בריאות. המעסיק בלבד חייב בתשלום דמי הביטוח כדלקמן: דמי ביטוח מופחתים – %0.48; דמי ביטוח מלאים –
.2.12%
- כל תקופת העסקתו של הנער מחייבת תשלום שכר בעד העבודה, לרבות תקופת
"התלמדות" או תקופת "ניסיון". יש לשלם שכר עבור כל שעות העבודה של בני הנוער, החלמהשעה הראשונה. בנוסף, ימי הכנה וישיבות עבודה הם חלק בלתי נפרד מהעבודה, כךשבגין כל שעה של "יום הכנה" או "השתלמות" או "ישיבת עבודה", על המעסיק לשלם שכר, לרבות בגין השתלמויות לקראת קייטנות .
- אין להטיל על בני הנוער העובדים, קנסות או עונשים.
- שכר המינימום המעודכן:
עד גיל 16- 23.79 ₪ לשעה.
גיל 17-16- 25.49 ₪ לשעה .
גיל 18-17- 28.21 ₪ לשעה.
- אני לרשותכם בכל שאלה או הבהרה .